Een BENG-berekening staat voor "Bijna EnergieNeutraal Gebouw" en geeft aan hoe energiezuinig een woning of gebouw is. Sinds 1 januari 2021 is het wettelijk verplicht om bijna energieneutraal te bouwen. Om dit te controleren, wordt de BENG-berekening gebruikt.
Sinds 1 januari 2021 is de BENG-berekening verplicht voor de omgevingsvergunningsaanvraag en vervangt deze de oude EPC-berekening. De BENG-eisen zijn vastgesteld in december 2019 en zijn vanaf 2021 onderdeel van het Bouwbesluit 2012.
Bij de BENG-berekening worden de volgende drie factoren berekend:
Daarnaast wordt er gekeken naar TO-juli, een indicator die het risico op oververhitting in de zomer aangeeft. Dit is alleen van toepassing als er geen actief koelsysteem in het gebouw is.
De BENG-berekening is een verplicht onderdeel van de omgevingsvergunningsaanvraag. Hierin worden verschillende factoren berekend, zoals de isolatiewaarde van de muren, vloeren en daken, en de efficiëntie van installaties zoals verwarming, ventilatie, koeling en zonnepanelen.
Duurzaam vastgoed biedt een uitgebreide rapportage en stelt een voorlopig energielabel op voor de vergunningsaanvraag. In deze rapportage controleren we of het ontwerp voldoet aan de BENG-eisen. Als er tekortkomingen zijn, geven we advies over hoe je aan de eisen kunt voldoen, zodat je geen onverwachte kosten of problemen hebt.
Na de oplevering van het gebouw moet het definitieve energielabel worden opgesteld. Hiervoor wordt de BENG-berekening gebruikt, maar er moet ook een inspectie ter plaatse plaatsvinden. Het is belangrijk dat de BENG-berekening wordt uitgevoerd door de partij die ook het definitieve energielabel registreert, zodat je niet dubbel hoeft te betalen.